De Guldenroede

Detox kuur met guldenroede

De Guldenroede wordt in menig voedingssupplement of natuurlijk medicijn gebruikt. Zo ook in een aantal detox en ontslakkingskuren.
Vind hier een detox kuur met guldenroede.

detox sapkuur banner

Meer over de guldenroede

De guldenroede plant wordt doorgaans in verband gebracht met de herfst, maar in augustus bloeit de plant optimaal. De guldenroede is vooral te merken aan de gele kleur in de vorm van een pluim. Doorgaans worden ze door bijen en hommels omringd in de ruige omgevingen van Nederland. Een unieke eigenschap van de guldenroede is dat het niet veel nodig heeft om te kunnen groeien. Het sierlijk karakter van de guldenroede brengt met zich mee dat het veelvuldig gebruikt wordt om bloemstukken en of boeketten te maken. In dit artikel worden de speciale eigenschappen van de guldenroede breedvoerig belicht. Dan wordt duidelijk waarom dit een kruid is welke in de beste detox kuur kan worden verwerkt. Net zoals bijvoorbeeld een detox kuur met kaneel, kan zo een kuur op diverse manieren worden toegepast. Detox pillen met guldenroede en kaneel hebben wij echter niet kunnen ontdekken.

Detoxen werkt ook voor jou

Of je nu kiest voor een biologische sapkuur, detox dieet of voetpleisters. Detoxen werkt ook voor jou. Het is alleen de kunst om uit te vinden wat voor jou de beste detox kuur is en dat kom je alleen maar te weten als je een bepaald detox dieet of kuur gaat volgen. Kies bij een detox sapkuur in ieder geval voor een sapkuur met biologische ingrediënten. Dat advies staat als een huis en zal bevestigd kunnen worden door voedingsspecialisten. Overleg eventueel met je huisarts of diëtist als je overgewicht hebt en een bepaalde afslank kuur wil gaan volgen. Gezondheid is een belangrijk goed. Experimenteer niet met je gezondheid maar vraag om deskundig advies.

verstopte darmen banner

Ontstaan van de naam Guldenroede

Latijnse naam van de Guldenroede is Solidago Virgaurea. De term Solidago betekent helen, terwijl de term Virgaurea een samenstelling is van virga en aurea. Virga betekent roede en aurea is synoniem voor gouden. Als je de verschillende termen bij elkaar zet, dan kom je op de term genezende gouden roede. Omdat de plant reinigende eigenschappen bevat is het niet vreemd dat deze termen gebruikt zijn om het aan te duiden. De ervaring leert bijvoorbeeld dat het gebruik van guldenroede ervoor zorgt dat er alle vuiligheid in je lichaam ongedaan gemaakt worden. In het Nederlands zijn er ook andere termen die gebruikt worden om Guldenroede te kunnen gebruiken. Enkele van deze termen zijn onder andere: Heidens wondkruid, Heidens Wormkruid, Gouden bezem, Goudroede en Vederkruid.

De evolutie van de guldenroede

Er zijn maar liefst 100 verschillende soorten guldenroede planten die allemaal een heilzame werking hebben. Ze worden soms verwerkt in een detox dieet. Zo is het bekend dat de Indianen van Noord Amerika het gebruikte om keelpijn te verzachten door erop te kauwen. Deze type guldenroede draagt de naam van Solidago Canadensis. Een andere type guldenroede genaamd Solidago Odorata werd gebruikt om te versterken en om zweet uit te drijven. De Indianen van toen hadden al snel door dat deze speciale plant unieke en heilzame eigenschappen bezit. Om bijensteken en slangenbeten te laten helen werd er gebruik gemaakt van de type guldenroede met de naam Solidago Rigida. Los van Amerika werd het plant ook in Europa gebruikt. Het was Arnold van Villanova die in de 13e eeuw voor het eerst de werking van guldenroede op de nieren beschreef in positieve zin. De kruiden wetenschapper Rembert Dodoens die baanbrekende ontdekkingen gedaan heeft stelde dat de guldenroede gebruikt kon worden tegen tandvleesproblemen, keelpijn en wonden. Verder gaf hij aan dat de guldenroede naast een diuretische werking ook ervoor zorgt dat nierstenen verdreven kunnen worden. Andere belangrijke schrijvers die de werking van geneesplanten beschreven gaven ook de gunstige werking van guldenroede aan. Een van de schrijver was Nicholas Culpeper. Hij benadrukte de werking van de guldenroede wanneer het gaat om vochtophoping, bedplassen en andere aandoeningen.

De werkzame stoffen van guldenroede

De jonge en verse toppen van de guldenroede worden het meest gebruikt om de heilzame werking te kunnen ervaren. De guldenroede bevat verschillende werkzame stoffen die ervoor zorgen dat je kunt genezen kan verschillende soorten aandoeningen. Enkele van deze werkzame stoffen zijn onder andere: rutine, quercetine, quercitrine, isoquercitrine, kaemferol, astragaline, kaemferol 3-O-rutinoside, isorhamnetine, 3-O-glucorhamnosiden, nicotiflorine en afzeline. Maar voor wat betreft de werkzame stoffen blijft het niet daarbij voor de guldenroede. Andere stoffen die een positieve werking hebben op het lichaam zijn: catechollooistoffen, catechinen, anthocyanidinen, triterpeensaponinen, virgaureasaponinen I en II, oleanolzuur, polygalazuur, de fenolzuren koffiezuur, isochlorogeenzuur en chlorogeenzuur, bidesmosidische fenolglycosiden zoals salicinederivaten, leicarposide en virgaureoside A. De stoffen die minimaal voorkomen in de guldenroede plant zijn bitterstoffen, oxaalzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur, enkele etherische oliën, polyacetylenen en polysacchariden.

Waarvoor is guldenroede goed?

Voor de nieren heeft de guldenroede een zeer heilzame werking. Dit omdat de guldenroede als een tonicum werkt en een urine uitdrijvend karakter heeft. De saponinen en leicarposide die voorkomen in de guldenroede zorgen ervoor dat de urinewegen op een effectieve manier worden gespoeld. Nadat je de guldenroede hebt ingenomen kan de urineproductie verdubbeld worden zonder dat je al te veel last krijgt van je nieren. Op die manier voorkomt het nierstenen, heeft het een samentrekkend mechanisme en werkt het ontstekingsremmend. Daarnaast zorgen de stoffen in de guldenroede plant ook ervoor dat het als een weef herstelmiddel voor de nieren werkt. Door deze unieke eigenschappen van de guldenroede kiezen fytotherapeuten ervoor om het veelvuldig in te zetten als een geneeskruid.

Andere medicinale werking van de guldenroede

Los van de urinewegen en de nieren heeft de guldenroede plant ook voor andere aandoeningen een helende werking. Omdat het bijvoorbeeld galdrijvend is en de lever draineert wordt het veelvuldig gebruikt om leveraandoeningen en flatulentie te genezen. Vandaar dat de guldenroede net zoals bijvoorbeeld gember wordt ingezet in menge detox kuur, afslank kuur of detox sapkuur.

Meer toepassingen van Guldenroede

Mensen die te kampen hebben met een griepje, koorts of grippale aandoening kunnen gebruik maken van de guldenroede plant omdat het ingezet kan worden als een zweetdrijvend middel. Voor wonden die slecht helen of een tandvleesontsteking is de guldenroede plant zeker een oplossing. Zoals jezelf kunt zien is de guldenroede plant heel speciaal. Doorgaans zijn ze verwerkt in moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en nog veel meer.

Natuurproducten

Natuurproducten zijn steeds meer in opkomst en worden steeds meer in de dagelijkse producten en medicijnen verwerkt. Zo zien steeds meer mensen heil in het consumeren van zeewier en gebruiken steeds meer mensen natuurcosmetica zoals natuurlijke shampoo en tandpasta zonder fluoride. De wereld verandert in een rap tempo, het gevecht tegen overgewicht en ongezonde voeding en producten gaat onverminderd door.

ontgiften en afvallen banner