De kracht van kurkuma

Waarom kurkuma ook in detox producten wordt gebruikt.

Kurkuma wordt ook wel het gele goud van Azië genoemd. Het wordt in vele voedingssupplementen en detox kuren gebruikt. Bijvoorbeeld omdat het net zoals gember ontstekingsremmend is en goed voor de spijsvertering. Zonder meer kan het gerekend worden tot een opmerkelijk ingrediënt. Dit alom bekende kruid wordt doorgaans gehanteerd in de Indiase en Ayurvedische keuken om een lekker smaak en felle gele kleur voor elkaar te krijgen.

detox sapkuur banner

Kurkuma is een soort superfood

Maar wat zeker de aandacht krijgt is dat men niet zeker weet als men moet refereren naar Kurkuma als Superfood of als supplement. Er ligt een heel logische verklaring voor deze onduidelijkheid en dat is omdat kurkuma een veelzijdige werking heeft. In de volgende alinea’s wordt er dieper op deze veelzijdige werking ingegaan.

Wat is kurkuma precies?

Kurkuma kan omschreven worden als een Indiase geelwortel en vormt de basis voor de currypoeder. Deze specerij is vooral door zijn gele kleur heel erg opvallend. Je zal hem dus zeker niet kunnen missen. In de Oosterse keuken worde deze specerij veelvuldig gebruikt. Om kurkuma te kunnen maken zijn de gedroogde wortelstokken nodig van de Curcuma Longa plant. Deze plant behoort tot dezelfde familie als de gember. Los van de keuken wordt Kurkuma ook anders ingezet. Binnen de Indiase Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde wordt Kurkuma veelvuldig gebruikt. Hier al komt de veelzijdigheid van Kurkuma goed tot zijn recht.

verstopte darmen banner

Kurkuma en goede gezondheid

Wat het zaakje nog mooier maakt is dat Kurkuma verschillende voordelen met zich meebrengt op het gebied van gezondheid. Vandaar dat kurkuma bijzondere aandacht krijgt van verschillende mensen die het nuttig kunnen gebruiken. In de volgende alinea meer over deze bijzonder werking van kurkuma.

verse kurkuma

De bijzondere werking van Kurkuma

Omdat Kurkuma een veelzijdige werking heeft, is er veelvuldig onderzoekingen gedaan voor wat betreft de verschillende toepassingsgebieden. Een van deze aspecten is het effect van kurkuma op de gewrichten. Vooral voor ouderen is het belangrijk dat ze zich vrij en soepel kunnen bewegen. Maar natuurlijk wijst de praktijk anders uit en is er juist op dit gebied de nodige kanttekeningen te plaatsen bij oudere personen. Hier is waar Kurkuma zijn kracht en nut zal tonen. Kurkuma ondersteunt de gewrichten op een bijzondere en unieke manier. Dit gegeven wordt gestaafd met grondige en uitgebreide klinische studies die er zijn uitgevoerd in het jaar 2016. Deze studies bevestigen dat het wetenschappelijk bewezen is dat kurkuma een zeer werkzame kruid is die een positieve werking heeft op de spieren, pezen en gewrichten. Zonder meer kunnen we dus stellen dat kurkuma verschillende voordelen met zich meebrengt. Deze voordelen worden in de volgende alinea breedvoerig uiteengezet.

Voordelen van kurkuma

Zoals eerder aangegeven heb je niet alleen in de keuken voordelen aan kurkuma. Kurkuma helpt namelijk om de gewrichten flexibel te houden. Daarnaast is het ook zo dat de gezondheid van lever actief ondersteunt wordt door het gebruiken van kurkuma. En de lever is belangrijk voor de reiniging van je lichaam en de verwijdering van vervuilende stoffen. Vandaar ook dat geelwortelpoeder ook in bijvoorbeeld detox pillen en detox sapkuren wordt verwerkt. Wie last heeft van een immuunsysteem die verzwakt is, mag verder ook erop rekenen dat door kurkuma deze een boost zal kunnen geven.

Antioxidatieve eigenschappen

Iets dat heel erg belangrijk is om te vermelden is dat kurkuma antioxidatieve eigenschappen bevat. Antioxidanten bevatten de vitamines E en C en andere bioactieve stoffen. Wie kurkuma gebruikt zorgt ook ervoor dat zijn of haar huid in tact blijft. Patiënten die te kampen hebben met hart- en vaatziekten kunnen goed gebruik maken van kurkuma omdat het een ondersteunende werking heeft op de cardiovasculaire gezondheid. Daarnaast is het ook zo dat kurkuma voor gezonde bovenste luchtwegen zorgt. Waar je ook zeker op kan rekenen is een uitstekende werking van het zenuwstelsel bij het gebruiken van kurkuma.

de kracht van kurkuma

Het geheim van kurkuma

Het geheim van kurkuma kunnen we terug herleiden naar het feit dat curcuminoiden erin voorkomt. Het gaat hierbij om een verzameling van vetoplosbare polyfenolen waarvan curcumine de hoofdstof is. In het verlengde hiervan is het goed om te vermelden dat curcumine een ijzersterke antioxidant is. Dit zorgt ervoor dat je lichaamscellen beschermd worden tegen oxidatieve stress. Verder is curcumine ook dé stof die voor de typisch gele/oranje kleur zorgt. Vergelijkbare curcuminoiden zijn bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine. Allemaal bestanddelen die ervoor zorgt dat kurkuma een helende werking kan hebben. Los van deze speciale stoffen bevat kurkuma ook verschillende soorten nuttige oliën. Deze verschillende soorten oliën bieden een goede basis voor fysiologische eigenschappen. Kortom kan er vastgesteld worden dat kurkuma zowel op het gebied van lekker eten als gezondheid een geweldige aanzet is. Ook voor ontgiften en afvallen.

Waarop moet je letten bij het kopen van een kurkuma supplement?

Dat kurkuma veel aandacht geniet komt niet als donder bij heldere hemel. Toch is het belangrijk dat je op bepaalde zaken let wanneer je besluit om kurkuma supplement te kopen. Het eerste waarop je de nadruk moet leggen is dat het belangrijk is om een hoge hoeveelheid aan actieve stof te hebben per capsule. Daarnaast dien je ook erop toe te zien dat de standaardisaties duidelijk is aangegeven op de verpakking. Wat zeker ook de nodige aandacht moet krijgen is de bio beschikbaarheid van het gebruikte extract. Indien blijkt dat een hoge hoeveelheid curcuminoiden niet door de darmwand kan migreren, dan zal zo een supplement ook tevergeefs zijn. Op al deze punten moet je zeker letten om ervoor te zorgen dat je een goede kurkuma supplement koopt. Indien je nog met vragen zit kun je altijd vragen bij de shop waar je je kurkuma supplementen hebt aangeschaft.

samen detox maaltijd bereiden

Afvallen door gezond eten

Eigenlijk zou het overbodig moeten zijn, afvallen en ontslakken. Helaas is het bijna niet mogelijk om altijd gezond te eten. En alleen maar biologische groenten en fruit consumeren is ook niet mogelijk. Toch is voorkomen beter dan genezen en kan je door gezond eten veel welvaartsziekten voorkomen. Lees hier meer over afvallen door gezond eten

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende voordelen die geelwortel met zich meebrengt. Wil je ook graag van deze voordelen profiteren, dan moet je zeker de tijd nemen om een kuur of detox sapkuur met kurkuma te bestellen. Bij de diverse webshop worden kurkuma supplementen ook los aangeboden. In de natuurvoedingswinkel is verse, biologische kurkuma te koop.

ontgiften en afvallen banner