Detox dieet

Wat is een detox dieet?

Is het detox dieet iets voor jou? Intermittent fasting, een koolhydraatarm dieet of een eiwitrijk dieet. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van de vele diëten waar je op dit moment voor kunt kiezen. Met name in de afgelopen jaren is de hoeveelheid diëten echt door het dak heen geschoten. Dit geeft jou in ieder geval de mogelijkheid om een geschikt dieet te vinden om overgewicht kwijt te raken en verantwoord af te vallen. Houd er rekening mee dat je, ongeacht het type dieet, je een behoorlijke doorzettingsvermogen nodig hebt!

detox sapkuur banner

Detoxen iets voor jou?

Mogelijk is het detox dieet wel het meest geschikte dieet voor je. In de afgelopen jaren is in ieder geval gebleken dat veel mensen iets aan dit dieet hebben gehad. Onder meer doordat het dieet veel voordelen met zich mee brengt. Over het detox dieet vertellen wij je in dit artikel graag alles. Vervolgens is het aan jou om te bepalen of je met dit afval- en reinigingsdieet aan de slag gaat. Of dat je toch voor één van de vele andere diëten kiest.

De voordelen van het detox dieet

Als je een detox dieet volgt, volg je eigenlijk een detox sapkuur. Bij deze sapkuur is het zaak dat je – gedurende een paar dagen – alleen maar sapjes nuttigt. Sapjes die van groenten en fruit gemaakt zijn, waardoor je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Tijdens het volgen van deze kuur eet je helemaal géén vaste voeding. Daarnaast is het ook zaak om alcohol, cafeïne en drugs volledig te mijden.

verstopte darmen banner

detox smoothies

Ontgiften

Door zo’n detox sapkuur te volgen, weet je jouw lichaam volledig te ontgiften. Jouw lichaam wordt gereset, jouw lichaam wordt opgeschoond en jouw organen komen volledig tot ‘rust’. Dit betekent ook dat alle afval- en gifstoffen uit jouw lichaam kunnen verdwijnen. Je kunt je vast voorstellen dat dit meerdere voordelen met zich mee brengt, waaronder het kwijtraken van de overtollige kilo’s.

Detoxen tijdens je vakantie.

Er bestaan mogelijkheden om tijdens je vakantie aan je gezondheid en gewicht te werken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een afvalvakantie maar kan ook tijdens een yoga retreat Gezondheidsreizen nemen enorm in populariteit toe. Er worden ook gezondheidsreizen georganiseerd voor mensen met huidproblemen. Denk aan reizen naar de Rode Zee.

Detox dieet en afvallen

Is het echt mogelijk om de overtollige kilo’s dankzij een detox dieet kwijt te raken? Ja, dat is zeer zeker het geval. Op het internet vind je in ieder geval voldoende succesverhalen. Succesverhalen van mannen/vrouwen die met een detox dieet aan de slag zijn gegaan én daarmee op hun streefgewicht uitgekomen zijn.

Hoe dit komt? Dit komt onder meer doordat je lichaam géén vast voedsel meer binnenkrijgt. Om toch aan de benodigde energie te komen, moet jouw lichaam dus brandstof op gaan bouwen. Dit doet het lichaam door het aanwezige lichaamsvet te verbranden. Bij een normaal voedingspatroon zou het lichaam echter voor de makkelijkere weg kiezen; het verbranden van de koolhydraten die het lichaam binnenkrijgt.

sla eten vrouw

Géén koolhydraten

Aangezien je bij een detox dieet géén of nauwelijks koolhydraten binnenkrijgt, moet het lichaam dus zelf aan de slag. Dit betekent dat al snel de nodige calorieën verbrand worden. En dat je op die manier dus de nodige kilo’s af kunt vallen.

Hoeveel kilo’s je precies kwijt kunt raken, verschilt van persoon tot persoon. Ook de keuzes die je met betrekking tot de sapkuur maakt, zijn van invloed op de uiteindelijke resultaten. Feit is in ieder geval dat je op relatief korte termijn afscheid kunt nemen van overtollige kilo’s.

Is een detox dieet voor iedereen geschikt?

Het volgen van een detox dieet is spijtig genoeg niet voor iedereen geschikt. Heb jij bijvoorbeeld onderliggend lijden? Is je gezondheid zwak? Dan is het niet verstandig om met een detox dieet aan de slag te gaan. Tijdens dit dieet kan jouw lichaam namelijk ietwat verzwakt raken. Mocht je al een zwakkere weerstand hebben, kan dit voor vervelende gevolgen zorgen.

Geen dieet volgen als je zwanger bent

Een dieet volgen, beter niet doen bij een aantal situaties.
Dit is ook het geval als je zwanger bent. Bij zwangerschap is voorzichtigheid altijd geboden. Als je zwanger bent, doe je er verstandig aan om helemaal géén dieet te volgen. Jouw lichaam moet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, aangezien je plots met z’n tweetjes bent. Jouw baby in jouw buik moet immers ook voldoende voedingsstoffen toegereikt krijgen om te kunnen groeien. Mocht je zwanger zijn, kun je het beste een detox dieet zo ver mogelijk links laten liggen.

samen detox maaltijd bereiden

Als je een fanatieke sporter bent

Ben je een fanatieke sporter? Sport je bijvoorbeeld op hoog niveau? Of ben je wellicht een professionele sporter? Ook dan doe je er verstandig aan om het detox dieet links te laten liggen. Mocht je een fanatieke sporter zijn, heb je namelijk specifieke voedingsmiddelen en voedingssupplementen nodig om de best mogelijke sportieve prestaties te leveren. Eén ding staat vast: tijdens het volgen van een detox dieet kun je deze sportieve prestaties niet of minder goed leveren.

Heb je binnenkort echter enkele weken rust? Of staat de winterstop mogelijk voor de deur? Dan is het wél mogelijk om een detox sapkuur te volgen. Zo’n sapkuur duurt maximaal een week; hier kun je ongetwijfeld wel even tijd voor vrijmaken. Door de kuur te volgen, weet je in ieder geval jouw lichaam te ontgiften. Dát levert alleen maar voordelen op, ook als je een sporter bent.

Is een detox dieet effectief?

Ja, een detox dieet is absoluut effectief te noemen. Het is hierbij wel goed om het volgende te weten: een detox dieet is alleen op de korte termijn effectief te noemen. Als je op de lange termijn kilo’s kwijt kunt raken, kun je beter kiezen voor een duurzaam dieet. Een dieet dat iets minder heftig is en die je langer kunt volgen.

Een detox sapkuur kun je, volgens de deskundigen, maar maximaal 7 of 8 dagen achtereen gesloten volgen. Daarbij is het advies ook om maximaal 6 tot 12 keer per jaar een dergelijke sapkuur te volgen. Mocht je vaker het detox dieet volgen, kan dit schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Natuurlijk is één en ander afhankelijk van jouw gezondheid, persoonlijke doelstellinten en levensstijl. Kuren is zeker niet voor iedereen een goed idee. Raadpleeg als je iets niet zeker weet of als je gezondheidsproblemen hebt altijd een arts, specialist of voedingsdeskundig. Overdrijf met een bepaalde kuur of dieet niet.

detox kuur gezonde sap

Voordelen op korte termijn

Op de korte termijn geniet je echter wel van de nodige voordelen. Dat geldt overigens ook voor het consumeren van gezonde voeding. Wat deze voordelen precies zijn, zetten wij aan het einde van dit artikel uiteen. We kunnen op dit moment in ieder geval één ding concluderen: een detox dieet is effectief. Dit blijkt ook uit de vele (positieve) beoordelingen die je online over dit dieet kunt vinden.

Verschillende soorten detox diëten en sapkuren

Klinkt het principe van een detox dieet bij jou als muziek in de oren? En wil je daarom zo snel mogelijk met een detox sapkuur starten? Dan is het goed om te 3 van 3 weten dat je uit meerdere soorten detox diëten kunt kiezen. Onder meer de periode van de kuur is hierbij bepalend:

 • 1 daagse sapkuur: je kunt ervoor kiezen om voor slechts één dag een detox sapkuur te volgen. Mocht je nog nooit een sapkuur gevolgd hebben, is dit de beste optie. Je laat je lichaam hiermee immers wennen aan het detox dieet.
 • 3 daagse sapkuur: het is ook mogelijk om voor een 3 daagse sapkuur te kiezen. Deze sapkuur is al een stuk intensiever voor het jouw lichaam, waardoor je van nóg meer voordelen gaat profiteren.
 • 5 daagse sapkuur: als je een uitdaging aan durft te gaan, kun je ook voor de 5 daagse sapkuur kiezen. Dit betekent dat je van bijvoorbeeld maandag tot en met vrijdag alleen sapjes nuttigt. En geen vast voedsel nuttigt.
 • 7 daagse sapkuur: tot slot is het ook mogelijk om voor een 7 daagse sapkuur te kiezen. Door een week lang het detox dieet te volgen, kun je van extreem veel voordelen profiteren. Feit is wel dat het volgen van dit dieet vrij pittig kan zijn. Je krijgt immers een week lang geen vast voedsel binnen.

detox met groente sappen

Samenstelling van de sapjes

Kies voor je voor een detox sapkuur? Ook moet je heel goed kijken naar de sapjes die je gaat nuttigen tijdens het detox dieet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met alleen groenten de sapjes te bereiden. Dit betekent dat de sapjes niet altijd even lekker zijn, maar dat de sapjes nagenoeg geen calorieën bevatten. Met het oog op jouw afslankproces is dat wellicht erg wenselijk.

Je kunt echter ook kiezen voor een combinatie van groenten en fruit. De sapjes worden hierdoor over het algemeen lekkerder, maar gaan ook meer calorieën bevatten. Dit is niet ideaal voor een detox dieet, maar je gaat hierdoor het dieet mogelijk wel beter kunnen volgen. De smaak van de sapjes is hoe dan ook een belangrijke eigenschap.

Tot slot moet je ook nog goed naar de bereiding van de sapjes kijken. Ga je deze sapjes zelf maken? Of kies je ervoor om de sapjes kant en klaar te bestellen? Beide varianten brengen hun eigen voordele met zich mee.

Sapjes zelf bereiden

Als je de sapjes zelf gaat bereiden, heb je volledige invloed op de uiteindelijke smaak. Je bepaalt immers zelf welke groenten en fruit je voor de sapjes gaat gebruiken. Ook kun je de dosering naar eigen wens aanpassen. Belangrijk om te weten is wel dat je hier veel voorbereidingen voor moet treffen. Je moet bijvoorbeeld de juiste boodschappen in huis halen, terwijl je ook nog specifieke hulpmiddelen nodig hebt. Bijvoorbeeld een blender of een slowjuicer is onmisbaar.

Ga jij liever voor het gemak? Dan kies je het beste voor de kant en klare sapjes. Je bestelt deze sapjes gemakkelijk via het internet, waarna de sapjes bij je thuis bezorgd worden. Je hebt hier zelf geen omkijken naar, maar dit is uiteraard wel iets prijziger. Aan jou de keus!

Detox kuur gezonde smoothie maken

De voordelen van een detox dieet en/of sapkuur

Is het nou aan te raden om met een detox dieet aan de slag te gaan? Of kun je beter voor één van de andere diëten kiezen? In onze ogen doe je er verstandig aan om met een detox dieet te beginnen. Door een detox dieet te volgen, geniet je namelijk van de nodige voordelen.

Het belangrijkste voordeel is uiteraard dat je van de overtollige kilo’s af kunt komen. Dit is echter wel iets van de korte termijn; op de lange termijn is een detox dieet niet het meest ideale dieet. Maar, op de lange termijn brengt een detox dieet wel de nodige voordelen met zich mee:

 • Je huid wordt gezonder. Door een detox sapkuur wordt jouw huid een stuk gezonder. Jouw huid gaat meer stralen, wordt zachter en wordt ook strakker. Mocht je op dit moment huidproblemen hebben, kan het dus interessant zijn om met een detox sapkuur te starten.
 • Je lichaam wordt ontgift. Het belangrijkste voordeel van een detox sapkuur is wellicht de ontgifting. Dankzij deze ontgifting verdwijnen alle afval- en gifstoffen uit jouw lichaam. Dit brengt tal van voordelen met zich mee:
  • Verbeterde bloedsomloop. Normaal gesproken gaan de afval- en gifstoffen zich in de bloedbaan in jouw lichaam nestelen. Door met een detox sapkuur aan de slag te gaan, weet je de bloedbaan eigenlijk helemaal ‘vrij’ te maken. Dit komt jouw bloedsomloop ten goede.
  • Je gaat je fitter voelen. De afval- en gifstoffen kunnen voor een vermoeid of lusteloos gevoel zorgen. Met dank aan een detox sapkuur kun je je dus een stuk fitter gaan voelen. De sapkuur zorgt er immers voor dat alle gif- en afvalstoffen uit jouw lichaam verdwijnen.
  • Je lichaam wordt volledig gereset. Tot slot zorgt de ontgifting ervoor dat jouw lichaam volledig gereset wordt. Dit brengt veel voordelen met zich mee! Eigenlijk kun je dit vergelijken met een niet werkend apparaat. Wat doe je op dat moment? Je trekt de stekker even uit het stopcontact. Met een detox sapkuur doe je dit eigenlijk ook bij jouw lichaam, waardoor jouw lichaam volledig gerest wordt.
 • Je geniet van de smaak van de sapjes. Het volgen van een detox dieet is ook nog eens lekker. Dit is met name te danken aan het feit dat de sapjes echt heel lekker smaken. Bovendien heb je veel keuze wat betreft de sapjes; op het internet kun je echt ontelbaar veel recepten vinden voor lekkere detox sapjes.

Waar moet je rekening mee houden bij een detox dieet?

Spreken de hierboven benoemde voordelen jou wel aan? Dat is goed voor te stellen. Voordat je met een detox dieet aan de slag gaat, moet je wel met enkele facetten rekening houden.

Zo is het advies om jouw lichaam eerst goed aan dit dieet te laten wennen. Dit doe je bijvoorbeeld door met een 1 daagse sapkuur te starten. Mocht je die dag goed doorgekomen zijn, kun je over een paar weken een langere detox sapkuur volgen.

Iedere detox dieet of kuur kost geld

Verder moet je ook rekening met een bepaalde investering houden. Bij een detox sapkuur moet je groenten en fruit aanschaffen, terwijl je ook bepaalde hulpmiddelen nodig hebt. Mocht je voor kant en klare sapjes kiezen, dan moet je deze uiteraard ook aanschaffen. Het volgen van een specifiek detox dieet is zodoende nooit gratis.

samen detox maaltijd bereiden

Je lichaam kan flink tegenstribbelen bij een dieet

Tot slot kun je rekening houden met het tegenstribbelen van jouw lichaam. Dit is echter een natuurlijke reactie, bijvoorbeeld omdat jouw lichaam plots geen of nauwelijks koolhydraten binnenkrijgt. Feit is dat jouw lichaam hier, meestal, snel aan went. En vervolgens het aanwezige lichaamsvet gaat verbranden. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden om te ontgiften en af te slanken vóór je kiest voor een bepaalde detox methode. Gezond afvallen en ontgiften, kan een goed idee zijn. Echter, doe dit soort zaken weloverwogen en oriënteer je goed! Ga je samen met je vriendinnen of partner detoxen, houd ieder persoonlijk belang in de gaten. Want het ene menselijk lichaam is het andere niet. Dat geldt ook voor de menselijke geest. Als je bijvoorbeeld besloten heb om 7 of 8 dagen lang alleen op sapjes, water en thee te leven, heb je een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen nodig!

ontgiften en afvallen banner