Detox sapkuur met snijbiet

Waarom in menige detox sapkuur snijbiet verwerkt is

In de beste detox sapkuur vind je vaak snijbiet.
En dat is niet voor niets. Snijbiet bevat niet alleen veel mineralen en vitaminen. In snijbiet zitten super veel antioxidanten. Snijbiet past perfect in een detox sapkuur waarbij ontgiften centraal staat want deze bladgroente is ook geneeskrachtig en vocht afdrijvend. Detoxen met biologische snijbiet past zeker in de beste detox kuur,
Vind hier detox groentesapjes met snijbiet. Uitsluitend detox groentesapjes van biologische kwaliteit.

detox sapkuur banner

Vitaminen A, K en C.

Met name de vitaminen A, K en C zijn behoorlijk veel in snijbiet aanwezig. Mede daarom vind je ze in menige detox sapkuur terug. Zowel de bladeren als de stelen zijn eetbaar. Je kan ze koken, maar oom rauw kan je ze eten. Snijbiet wordt ook vaak in detox groentesapjes toegevoegd. In deze blog lees je meer over snijbiet en waar snijbiet allemaal goed voor is. Lees ook de eerdere informatie over detoxen met spinazie. Indien spinazie en snijbiet biologisch gekweekt worden, horen ze zeker thuis in de beste detox kuur

De herkomst van snijbiet

Vroeger werd snijbiet ook wel warmoes genoemd. Snijbiet is oorspronkelijk afkomstig uit Europa. Ook de Romeinen en de Grieken waren al vroeg bekend met deze plant. In de tijd van Keizer Karel de Grote werd de teelt van deze planten al flink gestimuleerd. De snijbiet kan gezaaid worden in April. De grond moet voedselrijk en vochtig zijn.

verstopte darmen banner

Wat is snijbiet eigenlijk?

Snijbiet is een bladgewas. De stengels hebben veel weg van de bladeren van de biet zelf. Ook deze hebben van die nerven. Die kunnen wit, rood geel en groen zijn. De snijbiet smaakt net als spinazie. De smaak van de snijbiet is zachter dan die van spinazie.
Snijbiet kan je niet overal kopen, maar je zou het wel heel erg makkelijk zelf kunnen verbouwen, mocht je een moestuin hebben. Je hoeft er maar een paar weken op te wachten voordat het klaar is om geoogst te worden. Het mooie van de snijbiet is dat het weer aangroeit en je dan eens in de paar weken nieuwe kan oogsten. Dit kan je doen tussen april en september.

De vitaminen en mineralen in snijbiet

Snijbiet zit boordevol met vitaminen en mineralen. De meest voorkomende vitaminen en mineralen in snijbiet zijn:

  • Vitamine A
  • Vitamine B1
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Fosfor
  • Calcium
  • Kalium

Is snijbiet zo gezond als het lijkt?

Met name in het blad van de snijbiet zitten super veel Vitaminen. Het is net zoals spinazie en broccoli in feite een superfood. Biologische bladgroenten passen in ieder detox dieet. De vitaminen die je uit snijbiet kan halen zijn heel belangrijk voor een sterk en gezond immuunsysteem. Ze zorgen ook meteen voor een super goede weerstand. Daardoor voel je je veel fitter en gezonder.

detoxen

In snijbiet zitten ook vele mineralen die ook een positief effect hebben op onze gezondheid. In snijbiet zitten nagenoeg geen koolhydraten en vetten, maar er zitten wel flink wat belangrijke voedingsvezels in. Die voedingsvezels zorgen er voor dat je een gevoel van verzadiging hebt en de spijsvertering wordt er door gestimuleerd. Je darmen worden in een goede conditie gebracht. Daardoor kunnen afvalstoffen uit je lichaam vervoerd worden.

Waar snijbiet allemaal goed voor is

Al in de tijd van de Romeinen in de Griekse oudheid werd snijbiet als medicijn gebruikt. Dat deden ze natuurlijk niet voor niets. Er zitten heel veel voordelen voor onze gezondheid aan het eten van deze groente vast. De antioxidanten die in snijbiet zitten hebben een ontstekingsremmende functie. Op de lange termijn zouden zelfs aandoeningen als diabetes, obesitas en kanker voorkomen kunnen worden.

De beste detox kuur

Ook worden bieten vaak verwerkt in sapjes die je bij een detox kuur gebruikt. Doordat het een verbeterende werking heeft op het darmstelsel kan het van nut zijn bij het afdrijven van giftige stoffen uit het lichaam. De hoeveelheid vitamine K in snijbiet is ook goed voor de werking van onze hersenen. Zij zorgen er voor dat eventuele schade in de neuronen worden beperkt. Dit kan bijvoorbeeld van nut zijn bij de ziekte van Alzheimer.
Vitamine K draagt er ook aan bij de botten steviger te maken. Dit gebeurt in samenwerking met de belangrijke mineralen magnesium en calcium. Deze worden ook uit de snijbiet onttrokken door ons lichaam.

samen detox maaltijd bereiden

Is snijbiet ook rauw te eten?

De bladeren van de biologische snijbiet zijn prima rauw te eten. Dat geldt ook voor biologische spinazie. Het is dan wel aan te raden om de kleinere en meest jonge bladeren te gebruiken en eerst te wassen. De oudere bladeren kunnen namelijk al snel wat taai worden. Die zouden dan voordat je ze gaat eten eerst geblancheerd moeten worden. De stelen zijn erg geschikt om in een salade te verwerken. Hiermee kan je een salade meer structuur geven.

Snijbiet en Diabetes

In snijbiet zit Syringazuur. Dit syringazuur zorgt er voor dat er minder suikers omgezet worden in vetten. Hierdoor blijft het bloedsuikerniveau meer stabiel. Dit heeft zo weer zijn voordelen voor mensen die last hebben van diabetes. Ook wordt de diabetes patiƫnt geholpen door het hoge aantal vezels in de snijbieten.

Zelf snijbiet kweken

Snijbiet is erg makkelijk zelf te kweken. Het groeit moeiteloos op bij iedere grond. En het mooie van deze superfood groente is dat deze na het afsnijden weer gewoon aangroeit! Je kunt dus meermalen oogsten. En tenslotte, je kunt snijbiet ook makkelijk in zelf gemaakte sapjes verwerken. Met een blender of professionele keukenmachine zoals slowjuicer zo gedaan.

verse groenten

Eindconclusie over snijbiet

Je hebt kunnen lezen over hoe bijzonder snijbiet eigenlijk is en waarvoor je snijbiet allemaal zou kunnen gebruiken. Biologische snijbiet heeft bij verwerking in een detox sapkuur altijd de voorkeur. Lees hier waarom biologische producten beter voor je zijn. Deze veelzijdige bladgroente is naast heel gezond en rijk aan vitamines en mineralen ook nog eens geneeskrachtig. Al in de tijd van de Romeinen en Keizer Karel de Grote werd het gebruik van snijbiet aangeprezen. Zij hadden vrijwel meteen al door dat de snijbiet een hele speciale en gezonde voedzame plant geweest zou zijn.

ontgiften en afvallen banner