Ontgiften met paardenbloem

Paardenbloem, verwerkt in detox kuren om te ontgiften.

Wil je een detox kuur volgen om te ontgiften en afslanken? In diverse detox kuren en sapkuren is paardenbloem verwerkt. Voor de beste detox kuur. Waarom dat is en wat de werking van paardenbloem is, lees je hier.
Vind hier een detox kuur met paardenbloem

detox sapkuur banner

Medicinale werking

Alhoewel er verschillende paardenbloemen bestaan hebben ze allemaal dezelfde medicinale werking. Wie de fout maakt om te stellen dat paardenbloem tot onkruid gerekend kan worden zal hiervan spijt krijgen. Dit omdat de paardenbloem voedzaam en geneeskrachtig is. Zo kun je elke dag een paar blaadjes van de paardenbloem gebruiken om deze door je maaltijd heen te draaien. In deze blog vertellen we je alles over de medicinale werking van de paardenbloem. Zeker als je te kampen hebt met verschillende kwalen is het nodig om dit te weten. Wie weet kun je het gebruiken om af te komen van je kwalen. Detoxen werkt ook voor jou. Het is echter wel belangrijk dat je gebruikt maakt van een detox kuur die bij jouw persoon, gezondheid en behoefte past.

Paardenbloem nader bekeken

Voordat we naar de medicinale werking van de paardenbloem springen, is het goed om even wat achtergrondinformatie over deze bijzondere bloem te geven. Want paardenbloem is méér dan detoxen en ontgiften. In het latijns wordt deze bloem Taraxacum Officinale genoemd. Taraxacum is afgeleid van het griekse woord taraxa en betekent aandoening. Er zijn nog meer benaderingen waarom paardenbloem in het latijns taraxacum wordt genoemd, maar de voorgaande lijkt de meest logische benadering. Voor wat betreft de term Officinale bestaat er geen twijfel omdat het simpelweg “Uit de werkplaats van de apotheker” betekent.

verstopte darmen banner

Onder deze namen staat paardenbloem ook bekend

Voor paardenbloem zijn er een heleboel andere namen die worden gebruikt. Enkele van deze zijn wilde suikerij, hondesalade, melkwied, melkblom, ganzetongen, henselbladeren, kruidkoek, oorringen, papenkruid, kaarsjes, kettingbloem, konijnengroen, pluimpje, schurftbloem, stuiver, velrijs, wilde cichorei, uitblazertjes, zevendistel, zuurdistel, canckerbloem en brievenbesteller. Welke naam je ook mag gebruiken, zolang je snapt dat het om een bloem gaat met een medicinale werking is alles goed.

Bestanddelen van paardenbloem

Paardenbloem heeft verschillende voedingsstoffen. Ben je dol op wilde groenten, dan is dit zeker iets voor jou. Naast bitterstoffen bestaat het ook uit verschillende andere gezonde bestanddelen. Zo herbergt het fytosterolen, vetzuren zoals linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur en oleinezuur. Daarnaast komen er ook andere stoffen erin voor zoals flavonoïden, fenolzuren, slijmstoffen, looistoffen of tanninen. Wie verschillende vitamines naar binnen wil werken kan ook gebruik maken van paardenbloem omdat het vitaminen B1, B2, B3, C, Choline en de mineralen calcium bevat. Zoals jezelf hebt kunnen merken zijn er veel gezonde stoffen die voorkomen in paardenbloem. Niet voor niets wordt het gerekend tot een bloem die een helende werking heeft. Door de verschillende stoffen die paardenbloem bevat wordt het veelal ook gebruikt om verschillende soorten medicijnen te maken. Wil je dus profiteren van de werking van paardenbloem, dan moet je deze zeker een keer uitproberen.

Essentieel voor de lever

Ontgiften met paardenbloem. Omdat paardenbloem een galverhogende en galdrijvende mechanisme heeft zorgt dit ervoor dat je lever op een effectieve manier, voedsel kan verteren. Vooral wanneer het gaat om verschillende soorten vetten is paardenbloem zeker een ingrediënt die kan helpen om de vertering op een effectieve manier te doen verlopen. Dit is waarom ze paardenbloem in medische termen neerzetten als hepaticum. Dit is een middel die gebruikt wordt voor de lever of de lever draineur. De verschillende bitterstoffen in paardenbloem zorgen ervoor dat het op zo een manier kan functioneren. Deze eigenschappen van paardenbloem maken dit geschikt voor producten die met ontgiften te maken hebben. Detoxen met paardenbloem werkt daarom prima.

Anthilithicum

Naast de term hepaticum, wordt paardenbloem ook aangeduid als anthilithicum. Dit is een term die aangeeft dat de vorming van galstenen ongedaan gemaakt wordt. Er zijn een aantal leverziekten die bestreden kunnen worden door het gebruik van paardenbloem. Enkele van deze leverziekten zijn onder andere Leverinsufficiëntie; Hepatitis of leverontsteking, geelzucht; Galblaasaandoeningen; Verminderde galafscheiding; Bilaire dyskenesie of te weinig flexibiliteit van de galstenen; Als het langdurig wordt ingenomen werkt het preventief tegen galstenen. Heb je last van je lever, dan kun je het gebruik van paardenbloem een kans geven om de heilzame werking ook in je leven te kunnen ervaren. Je mag ervan uitgaan dat er zonder meer een oplossing komt voor je aandoening.

Goed voor de spijsvertering

Zoals eerder aangegeven is paardenbloem, net zoals bleekselderij, goed voor de spijsvertering. Dit komt mede door de bitterstoffen en choline die erin voorkomt. Naast dit bevordert paardenbloem ook de speeksel erectie die ervoor zorgt dat eten op een effectieve manier verteerd kan worden. Mensen die te kampen hebben met weinig eetlust kunnen paardenbloem goed gebruiken omdat het ook als een eetlust bevorderende middel ingezet kan worden. Uitscheiding van stoffen door je alvleesklier wordt ook bevorderd door de werking van paardenbloem. Enkele zaken die met de spijsvertering te maken hebben en verholpen kan worden door het gebruik van paardenbloem zijn Anorexia; Subacide gastritis of gebrekkige maagsapafscheiding; Flatulentie en meteorisme; Alvleesklier Insufficiëntie; Oedemen door ziekten die betrekking heeft op hart, nieren of bloedvaten. Heb je te maken met een spijsvertering die helemaal in de war geraakt is om wat voor reden dan ook, dan is paardenbloem in deze zeker de oplossing.

Andere eigenschappen van paardenbloem

Los van de eerder genoemde eigenschappen van paardenbloem, kan het ook voor andere zaken gebruikt worden. Paardenbloem kan namelijk bloedarmoede tegengaan omdat er veel ijzer en mineralen erin zit. Het Calciumgehalte en kiezelzuur gehalte in paardenbloem zorgen ervoor dat broze haren ook verholpen kan worden Deze twee componenten versterken namelijk het bindweefsel. Verder zorgt zwavel dat het haar versterkt wordt. Ook ouderen die lijden aan diabetes kunnen een paar blaadjes van paardenbloem gebruiken om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Door het licht laxerend karakter van de paardenbloem wortel kan constipatie ook verholpen worden. Paardenbloem heeft verder ook een positief effect op je immuunsysteem.

Laat je informeren door de Fytotherapeut

Alhoewel paardenbloem een helende werking heeft, is het altijd goed als je het op een verantwoorde manier gebruikt. Lees je bijvoorbeeld in over kruidenmedicijnen en leverbeschadiging. Als standaard kun je ervoor kiezen om dagelijks twee blaadjes paardenbloem te gebruiken omdat dit als relatief veilig beschouwd kan worden. In het verleden werd paardenbloem veelvuldig verkocht op groentemarkten als molsla. Indien je van plan ben om paardenbloem te gebruiken als een geneesmiddel, is het je aangeraden om eerst een gesprek te voeren met de fytotherapeut. Op die manier kun je de juiste informatie tot je nemen en weet je precies wat je allemaal moet doen. Een andere belangrijke zaak is dat alleen bevoegden paardenbloem extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders of capsules mogen voorschrijven. Zo een specialist kan je het best adviseren over de manier hoe je de medicamenten moet innemen. Laat je dus zeker informeren!

ontgiften en afvallen banner