Peterselie gezond

Peterselie, zeker gezond.
Waarom Peterselie vaak zit in de betere detox sapkuren. Dit zijn biologische detox groentesappen met peterselie.

detox sapkuur banner

Veel te schrijven over peterselie

Iedereen zal wel vast gehoord hebben van Peterselie. Er bestaat namelijk grote kans dat je deze hebt gegeten in de vorm van een omelet, sandwich of een kop soep. In de meeste gevallen staan we er niet bij stil dat het misschien wel het gezondste product is uit hetgeen we nuttigen. Je leest het goed, Peterselie is een kruid welke in gezondheid opzicht veel kan bieden. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende bestanddelen en voordelen van Peterselie. Ben je zo een beetje al geïnteresseerd geraakt, dan moet je zeker de volgende alinea’s doorlezen.

Wat is Peterselie precies?

Als Peterselie omschreven moet worden dan kan het gezien worden als een voedzaam kruid. Er bestaan drie verschillende varianten van Peterselie. Je hebt de krul-, platte- en wortelpeterselie. In grote lijnen kan er gesteld worden dat ze allemaal min of meer dezelfde voordelen hebben. Van de verschillende varianten is de platte Peterselie het lekkerst. Dit omdat het een aantal etherische oliën bevat en het voelt veel zachter in je mond tijdens het nuttigen.

verstopte darmen banner

bosje peterselie

Een ander voordeel van de platte peterselie is dat het verwarmd kan worden zonder dat de gezonde voedingsstoffen hierbij verloren gaat. Wortelpeterselie is de variant die niet zo bekend staat. Technisch gezien kan deze soort ondergebracht worden onder de grote paraplu van de Peterselie familie. Maar indien het accent gelegd wordt op de vorm en groeiwijze, dan kan het ook tot de verschillende wortelsoorten worden gerekend. Je kunt het meer zien als een aromatische groente en ook wanneer het gaat om de smaak kan het een en ander worden opgemerkt. De smaak doet je namelijk veel denken aan knolselderij en pastinaak.

De helende werking van Peterselie

Nu je weet hoeveel soorten peterselie er zijn, ben je natuurlijk benieuwd naar wat deze kruid zo speciaal maakt. Want het gaat verder dan gebruik in detox sapkuren. In de inleiding is al min of meer al aangehaald dat het hier gaat om een kruid die een voedzame werking heeft. Maar naast een voedzame werking heeft het ook een helende werking. Om de helende werking te snappen moeten we eerst kijken naar de verschillende bestanddelen die in peterselie voorkomen. Een van de stoffen die we weer terug vinden in Peterselie is Eugenol. Om te beginnen heeft deze stof een ontstekingsremmende dimensie. Eugenol is een etherische olie die ook in kruidnagel te vinden is.

broccoli als ingredient

Ontstekingen

Voor de vrouwen die te maken hebben met laaggradige ontstekingen kan deze stof wonderen doen. Laaggradige ontstekingen zorgen in de meeste gevallen ervoor dat er veel chronische ziektes ontstaan. Een ander belangrijke bestanddeel die in Peterselie voorkomt is IJzer en Vitamine C. We weten allemaal waarom het belangrijk is om genoeg IJzer en Vitamine C in je systeem te hebben. Denk maar aan bloedarmoede die zich kan voordoen door een tekort aan hemoglobine.

Nog meer nuttige bestanddelen

Peterselie heeft nog meer nuttige bestanddelen die ervoor zorgt dat het op een helende manier kan werken. Een van deze bestanddelen is ongetwijfeld Apigenin. Apigenin is een belangrijke stof wanneer het gaat om de gezondheid van de borst. Zo heeft een recent onderzoek die in het jaar 2011 is uitgevoerd laten zien dat deze stof een effectieve werking heeft bij hormoongevoelige borsttumoren. In dit onderzoek wordt er verder gesteld dat de ontdekking een positief invloed kan hebben op vrouwen die lijden aan borstkanker en een hormoonbehandeling ondergaan. Dit maakt dat we nog eens de stof Apigenin onder de loep moeten nemen. Een nadere kijk op de stof Apigenin laat zien dat het behoort tot de flavonoïden en als een antioxidant te werk gaat. Verder zorgt deze stof ervoor dat groenten en fruit over een mooie kleur kunnen beschikken. Alhoewel er aangegeven moet worden dat er nog een aantal zaken onderzocht moeten worden, zijn de eerste resultaten al veelbelovend. In ieder geval kun je ervan uitgaan dat apigenin ervoor zorgt dat onrustige cellen in het bloed vertraagd worden.

detoxen

De gezondheid voordelen van Peterselie

Het is al zo een beetje bekend dat peterselie een aantal voordelen met zich meebrengt. Een van de voordelen is dat peterselie een sterke adem kan verhelpen. Los van dat de smaak van Peterselie dit bewerkstelligd, heeft de stof chlorofyl ook een belangrijke aandeel in deze. Chlorofyl is een groene planten stof die voor een antibacteriële werking zorgt. Het zijn uitgerekend bacteriën die voor een slechte adem zorgen. Heb je van alles geprobeerd en ben je toch niet afgekomen van een slechte adem, dan kun je voor Peterselie kiezen. Dit zal zeker ervoor zorgen dat je weer een frisse adem krijgt en je je weer comfortabel zal voelen bij het voeren van uiteenlopende conversaties. Een ander voordeel die zeker ook vermeld moet worden is dat Peterselie een ondersteunende werking heeft naar je nieren toe.

Vocht afdrijvende werking peterselie

Het hele jaar door Peterselie

Het nuttigen van Peterselie kun je het geheel jaar door doen. Tijdens de herfst- en wintermaanden zul je ze zeker vinden in de verschillende biologische winkels. Wat je zeker niet moet doen is om Peterselie en pastinaak door elkaar te halen. Dit gebeurt wel vaak omdat ze bijna dezelfde uiterlijk hebben en op sommige momenten moeilijk uit elkaar gehaald kunnen worden. Een nuttige tip is dat je wortelpeterselie ook kunt gebruiken als knolgroenten.

Veelzijdig kruid

Nu je meer kennis over Peterselie hebt, weet je dat je het altijd in een soep kan doen. De voordelen zal je zeker ervaren. Omdat deze voordelen te maken hebben met je gezondheid, is het je sterk aangeraden om in jouw situatie na te gaan in hoeverre het nuttig is. Zoals in de vorige alinea’s is aangehaald houdt het gebruik van Peterselie je gezond. Wil je graag een detox groentesapje, dan kun je ook wat Peterselie gebruiken. Op het net zijn er verschillende recepten die je kunt vinden om te smullen van alles wat Peterselie te bieden heeft. Ook kan je zelf makkelijk peterselie kweken. In de tuin, op het balkon of in de biologische moestuin.
Je kunt in de moestuin ook zelf spinazie kweken, een fijne groente in het voorjaar.

ontgiften en afvallen banner